Pastekan sini. Senang aku nak Balas Blogw

12/24/2010

Gajah takut tikus. Betul ke?

 Ok.cerita ni mungkin kita dah dengar dari zaman firaun lagi kan; gajah takut tikus. Kalau jumpa je tikus konpem gajah tu lari lagi laju dari Ferrari, kalau tak pun boleh cucuk ngan Inspira baru tu (jangan main-main, kereta kita laju kot). Dalam cerita kartun pun kalau tengok gajah jumpa tikus tanapa segan silu cakap, "Alaa, ni konpem lari la ni. Aku kunci jawapan ni." Kalau google gajah dengan tikus pun banyak jumpa gambar gajah lari.


Kan kan. Tapi pernah tak korang fikir "betul ke gajah takut tikus? Nampak macam agak kurang logik je binatang besar bagak macam tu boleh kalah ngan benda cenonet j. Jadi, jom kita me'mythbuster'kan diri sendiri. Jom kita ke laut!







Setelah bertungkus-lumus kat depan laptop ni mencari jawapan(sempat gak wat bancian tanya orang, nama tak ingat tapi sempat snap gambar, macam famous je orang ni)


Maka dapatlah jawapannya berdasarkan show mythbuster (sori geng, tak dak duit nak wat research sendiri.wakaka) . Berdasarkan mythbuster, jawapannya adalah...PLAUSIBLE. Bermakna kalau translate menggunakan kamus oxford season ke 6 atau e-kamus Dr. Fazley(tak ingat nama, tak beli.huhuhu) bermaksud "seeming reasonable or probable". Aku bagi statement diorang punya.

Myth: Are Elephants Really Afraid of Mice?

Finding: PLAUSIBLE



Explanation: Way back in A.D. 77, Pliny the Elder started the impressively persistent rumor that "the elephant hates the mouse above all other creatures." For millennia, people have taken the Roman philosopher's word for it, but MythBusters Adam Savage and Jamie Hyneman figured it was just too far-fetched for an enormous mammal to be frightened by a minuscule mouse. Fully expecting to bust Pliny's myth wide open, the MythBusters traveled to Cape Town, South Africa, to set a few mice loose around wild elephants and see what happened.
To slip the mice into elephant territory, Jamie and Adam placed the rodents in mouse-sized holes in the ground and covered them with balls of elephant dung. When a pachyderm approached, they yanked away the dung to reveal the mice.
Much to their surprise, the mice stopped the elephants dead in their tracks. Once the lumbering giants noticed a potential critter confrontation, they backed away and plodded off in the other direction. Thinking it might've been the dung-ball disturbance that explained the nervous reaction, the MythBusters tried to scare the elephants by moving the dung without any mice around. But only the presence of mice could sufficiently startle them.
So, while the rodents didn't incite any stampedes, the elephants' cautious behavior was enough evidence for Jamie and Adam to declare Pliny's proposition plausible.
As seen in "MythBusters: Shooting Fish in a Barrel."


Jadi, terpulanglah kat korang nak percaya tak jawapan ni atau mungkin propa diorang je nak bagi rating naik (cakap je, jangan saman saya, saya takde duit..). Jadi bertemu lagi kita dalam edisi Mythbuster akan datang. Muhaha.Ciaow bella.

f/t : Gambar Lisa Surihani lam majalah ni cambes je.hehe ^_^v 



2 comments:

  1. gajah takut tikus sebab takut tikus masuk dalam telinga dia.betul ke?hahahaha

    ReplyDelete